Er større europæisk kontrol med internettet muligt?

Europæisk kontrol med internettet?

Edward Snowden har afsløret alt om NSA´s overvågning af europæerne. En overvågning, der ofte sker via internettet. Angela Merkel har derfor forslået, at Europa forsøger at få større kontrol med nettet. Med administrationen af det.

Formålet er, at mails og opdateringer på sociale netværk ikke først skal over Atlanten for at komme fra punkt A til B i Europa. Før en gmail eller hotmail når fra Allinge til Billund, runder den jo først Googles eller Microsofts servere i USA.

Men det er svært at afskærme internet-forbindelsen til USA. For USA har en historisk magt over internettet. Det skyldes to ting:

1) Det var det amerikanske militær, der i halvfjerdserne opfandt internettet og som i firserne blev et netværk mellem offentlige institutioner og universiteter i USA. Således står internettets såkaldte “rodserver” også i Californien. Rodserveren faciliterer alle domænenavne på nettet og administreres af organisationen ICANN. En organisation mange lande ønsker ind under FN. Det har USA afvist.

2) Da internettet er opfundet i USA, er det også amerikanere, som har opfundet de sociale tjenester på nettet: Facebook, Twitter, Gmail osv.

USA har hidtil afvist at afgive internettets rodserver til FN. De mener, at de er beskyttere af den frie kommunikation, og at alle derfor er tjent med, at USA “kontrollerer” internettet.

Men efter afsløringen af NSA´s overvågning, er sagen ny. Og Merkel vil nu have europæisk kontrol med amerikanernes legetøj. Afsløringen har jo skabt en tillidskrise mellem Europa og USA. Men selv hvis rodserveren så og sige stod i FN, er det svært for Europa at få krog i nettet. Både teknisk, kommercielt og legalt.

Teknisk er det kompliceret at sikre de europæiske data og at adskille dem fra amerikanske. Også selvom der er særlige servere for det europæiske internet.

Kommercielt kræver det, at der kommer europæiske alternativer til f.eks. Gmail og Facebook. Og lige nu er det vel ikke realistisk  – med mindre det blev ulovligt at bruge Facebook osv. som i Kina og Iran. Og det er selvsagt heller ikke realistisk eller ønskeligt.

Så eneste mulighed for et europæisk net er faktisk at hyre Frømandskorpset til at cutte internet-kablerne, der løber på bunden af Atlanterhavet mellem Europa og USA.

En skønne dag kommer der måske et europæisk Facebook og Gmail? Men lige nu skal man nok først forsøge at genskabe tilliden over Atlanten. F.eks ved, at EU-loven om databeskyttelse også gælder europæisk data på amerikanske servere.