En fabel: Sol over Danmargarine

Vinter

Vi står på Ydermole Havn i Købenkøligfavn. En færge tuder.

Det er koldt, og skyer svæver ind fra øst. Hvid konfetti hvirvler snart i luften.

Vi drejer om, går ind mod byen, ind til et stormagasin. ’Lad din fladskærm være din faldskærm’ står der over svingdøren til stormagasinet. Dankortet gløder!

Men nej, dankortet bløder. PBS er ikke nede, men i knæ, i koma, korsfæstet. Vi taler Dannebrog, overforbrug og en fane, der falder fra himlen.

Folk stimler, ser vantro på det dalende flag.

Folkeafstemning

Det er nu forår. Kører ned ad Ny Kongensgade og hen til trappen, der fører op til Borgen. Går op ad trappen, gennem Vandrehallen og ind i Salen, hvor der er en ledig stol.

Klokken ringer, skuddet lyder: Folkeafstemning om Europa! Skal Danmargarine flyde nordpå, ind i Skærgården, i favnen på lyse somre og hvide vintre? Eller skal margarinen stege sin identitet på toppen af Europa?

Exit poll, exit fortid.

Lygten

Næste dag stiger solen over Sundet og synker senere bag Vestegnens huse, mellem Rødovre og Hvidovre.

Så tænder gadelygter som små, kunstige sole og en kvinde træder ud af en trappeopgang i Krystalgade. Vil gå en tur i en by, der er som rullet ind i en belyst mine.

Hun har ingen plan med ruten, følger fornemmelsen, tager tilfældige sving, går over kryds, hvor der nu en gang er grønt. Ned ad Stormgade og forbi Borgen, hvor der er lys og debat i Salen.

Inde i Salen småsover en politiker, men så fanger en tvekamp udenfor hans opmærksomhed. En gadelygte blinker uroligt, bokser med at tænde som i en kamp med mørket.

Politikeren følger kampen. Lygten kæmper, er i defensiven, virker som en blåøjet sejler, der synker, men slår pludselig fra sig med fornyet kraft og lyser endeligt over gaden foran Borgen.

Kuglenshavn

Solen er væk, men i hjerter er mørke svøbt i neon. Vi er på byens store plads, hvor gader som blodårer strømmer ud i byen. Som H.C. Andersens Boulevard, der strømmer over broen og langt, langt ud ad Vindmøllevej, hvor der er minemørkt.

Men så træder byen ud af minen. En kugle stiger over Operaen, sætter ild til spir og tårne, der som lunter fører gnisten ned i Kuglenshavn.

Lys og Danmargarine smelter.