Det ukendte ikon fra Den Himmelske Fredsplads

Oprør mod et diktatur sker ofte fra hovedstadens største plads. Senest i Ukraine, hvor Maidan-pladsen i Kiev var epicenter for oprøret mod Janukovitj. På samme vis var Tahir-pladsen i Kairo vigtig i den egyptiske revolution i 2011.

Ved at gøre oprør fra en central plads i en storby får man selvfølgelig rum til mange demonstranter og dermed opmærksomhed fra regimet, medierne og omverdenen. Men symbolsk betyder det også noget, når et oprør indtager et trafikalt og historisk knudepunkt i en storby.

Men det lykkes ikke altid at knække diktaturet. Det var bl.a. skæbnen for studenteroprøret i Kina i 1989 som i år er 25 år siden.

Oprøret blev jo slået brutalt ned. Men udenlandske medier var tilstede, da Den Røde Hærs kampvogne rullede ind på Den Himmelske Fredsplads. Og fra et hotel, der lå ved pladsen, filmede en fotograf, da en demonstrant stillede sig ene mand foran kampvognene og fik dem til at stoppe.

Men trods den ikoniske handling ved ingen 25 år efter, hvem demonstranten var. Han blev ikke anholdt af de kinesiske myndigheder, men blev hjulpet væk af meddemonstranter, der løb ind på pladsen og hentede ham, da “legen” blev for farlig. Og siden er han forsvundet i mængden.

Se eller gense her den både uhyggelige og håbefulde råoptagelse af det ukendte ikon fra Den Himmelske Fredsplads.