Da Springsteen væltede Berlinmuren

I år (2013) er det 25 år siden Bruce Springsteen spillede en historisk koncert i Østberlin. Det var i sommeren 1988. Ét år før tusinder af østtyskere sprang over hegnet til den vesttyske ambassade i Prag og halvandet år før Murens fald.

Styret i DDR inviterede Springsteen til Østberlin, fordi hans tekster omhandlede livet i arbejderklassen i USA og derfor formidlede skyggesiden af livet i Vesten.

Således var det også muligt at købe hans musik i pladebutikker i DDR, og styret mente, at en koncert med Springsteen var god propaganda for den såkaldte demokratisches socializmus i Østeuropa. Men at man mente dét, sagde alt om afgrunden mellem styret og folket i DDR.

En ny bog fortæller, hvordan koncerten havde modsat effekt. Den var alt andet end propaganda for lange køer og tomme hylder i supermarkederne i Østberlin. For publikum var koncerten et lille glimt af solen, der skinnede på den anden side af Muren.

I bogen “Rocking the Wall – The Berlin Concert that Changed the World” interviewer forfatteren Erik Kirschbaum en række af den godt kvarte million østtyskere, der overværede koncerten. De fortæller, hvordan den tændte en gnist og et håb om frihed, og at den var én af årsagerne til, at man fik mod på at vælte diktaturet.

At koncerten blev opsøgt af så mange, at indhegningen af koncert-arealet brød sammen, var også symbol på gnisten, der blev tændt og på Murens fald kort tid efter.

Det blev også mødt af jubel, at Springsteen (på tysk) under koncerten fortalte, at han ikke var kommet for at spille for eller imod regeringer, men for østberlinere i håbet om, at alle barriere en dag ville vælte.

Her efter slog Springsteen akkorderne til Chimes of Freedom af Bob Dylan, og budskabet kunne ikke misforstås. Den iøvrigt også tv-transmitterede koncert havde udviklet sig til noget, Stasi gerne ville, men ikke kunne slå ned på.

Berlinmuren var selvsagt også væltet uden Springsteen. Men tidspunktet for koncerten og måden Springsteen afviklede den på, ændrede stemningen i DDR. Den væltede en mur i hovedet på dem, der så den.

Se her et klip fra koncerten, hvor en mand fra USA spiller sin signatur-sang for en uendelig mængde af unge DDR-borgere. Iøvrigt det største publikum nogensinde, der har overværet en koncert med Springsteen.