Cavling Pris til kontroversiel DR-dokumentar

Cavling Prisen 2013 er givet til DRs tv-dokumentar I Skattely. Over fire afsnit viser den, hvordan skatterådgivere vejleder en fiktiv iværksætter i, hvordan han undgår at betale skat i Danmark.

DR-journalisten, der giver sig ud for at være iværksætter, optager rådgivningen med skjult kamera, og DR viser herefter optagelserne til uvildige skatteeksperter og konfronterer rådgiverne med dem.

Der har været polemik om DRs metoder i den forbindelse. Har DR ikke bare fået svar, som de har spurgt, og har DR vinklet og klippet de skjulte optagelser, så rådgivningen fremstår mere illegal, end den er? Det mener nogle af de medvirkende, som politianmeldte DR og bad om at få udleveret de 8 timers råbånd med skjulte optagelser. Men politianmeldelsen er nu trukket tilbage, og DR vil ikke udlevere råbåndende og tilbage står, at dokumentaren har vundet Cavling Prisen.

I Skattely behandler et relevant emne, og den viser åbenlyst rådgivning i skattefritagelse. Men dokumentaren virker også lavet efter en (på forhånd) vedtaget drejebog. Og når man ikke har set råbåndende, er det svært at sige, om den ligefrem fortjener en Cavling, eller om den skarpvinkler historien for meget.

Men fortælle-, billed- og lydmæssigt er den skruet godt sammen. Historien bæres frem af en autoritær og bastung fortællerstemme, og billederne og klipningen er moderne og dynamisk og minder om stilen i nyere danske spillefilm og dramaserier som KongekabaleØrnen og Livvagterne.

Samtidig har den flotte og dynamiske optagelser af det danske samfund (af infrastrukturen, historiske bygninger, institutioner og hospitaler), som skal forstærke følelsen af, at man snyder nationen og fællesskabet, hvis man rådgiver om, hvordan man undgår at betale skat i Danmark.

Desuden har lydsiden ofte noget filmisk og næsten lyrisk over sig og får seeren i den “rette” stemning. Samlet er det en meget velproduceret dokumentar. Men det er uvist, om den viser virkeligheden, som den er?

Under alle omstændigheder er en tv-dokumentar altid en redigeret udgave af virkeligheden. Se og vurdér selv dokumentaren på DRs tv-site. .